blog thumb

Geçtiğimiz hafta Türkiye'nin alanında lider bir lüks tüketim markası ile görüşmem sırasında 'biz deneyime odaklanmıyoruz' ifadesi çok dikkatimi çekti. Yeteneğin tanımının yeniden konuşulduğu, liderliğin farklı yetkinliklerle şekil değiştirdiği günümüz dünyasında bazı konularda önceden tecrübe kazanmış olmanın faydası nedir, hiçbir kıymeti yok mudur? İnsan Kaynakları'nın bu konuda duruşu nasıl, biraz araştırdım. 

5 farklı sektörden görüştüğüm İnsan Kaynakları Yetenek Kazanım profesyonelleri işe alım hacimlerinde deneyimli rollerin giderek azaldığını ve yıllık plan içerisinde önemini kaybetmeye başladığını dile getirdi. 

Farklı liderlik pozisyonları dışında, deneyim = yüksek maaş beklentisi gibi algılanır oldu.

Bu nedenle kurumlar genellikle staj veya uzun dönem deneyim programlarından mezun olan kişileri aralarına kazandırmaya daha çok hevesliler. Bazı teknik roller, Türkiye'de uzmanlığın az geliştiği alanlarda deneyimli aday transferi her ne kadar vazgeçilemez olsa da, Yetenek Kazanım uzmanlarının 'jenerik' olarak tanımladığı, her kurumda olan ana sorumluluklarda artık deneyim öncelikli değil. 

Deneyimin kuruma neler kazandırdığını açıklamaya gerek yok. Yeni yeteneklerin ise öğrenme hızı ve esnekliğine diyecek yok. Ama burada denklemin sorunsuz çalışmasını sağlamak adına yapılacaklar ortada. İnsan Kaynakları başta olmak üzere tüm liderlere çok önemli roller düşüyor. 

-Ekip içi görev dağılımına çok dikkat etmek ve dengeli bir iş bölümü kurmak 

-Ekibin gelişimi için yeteneğin tanımına odaklanmak ve belirlenecek yetkinliklerde eğitim desteği aldırabilmek, bu kişileri geliştirebilmek. 

-Proje deneyimi kazandırmak. Her ekip üyesinin mutlaka bir projede yer alması, sadece iş deneyimi değil, sosyal bir kazanım olarak da öne çıkıyor. 

-Kariyer planını konuşmak ve yol gösterici olmak. 

Ve en değerlisi Yetenek Programlarını sağlıklı biçimde şekillendirmek. Çok yakın bir tarihte görüştüğüm bir işe alım uzmanı, çalıştığı kurumun belirlediği ücrete uygun aday bulamayınca deneyimden vazgeçerek, yeni mezun bir kişiyi işe aldığını anlattı. İnsan Kaynakları ekiplerine bu noktada ciddi görev düşüyor. 

Gartner'ın Ağustos ayında yayınladığı İnsan Kaynakları'nın giderek gelişen sorumluluklarını tanımlayan raporu, artık IK ile iş birimlerinin ne düzende yan yana yürümesi gerektiğini anlatıyor. Buna izin vermeyen kurumların sürdürülebilir gelişim ve yetenek kazanım konusunda çok uzun soluklu başarılara imza atacağına inanmıyorum, raporlar da o yönde veriler sunuyor. 

Biz -logue ekibi olarak yeteneğin kurum özelinde tanımının yapılmasını sağlayan, deneyim ve yeteneğin dengesine bakarak ilerlediğimiz modeller üzerinde çalışıyor, tutundurma konusunda da yine kurum değerleri ve iklimine uygun çözümler sunuyoruz. 

Çayda dem, işte kıdem! söyleminden uzaklaşırken, dikkatli ilerlemek gerektiğine olan inancımızla, tanışalım konuşalım isterseniz merhaba@logue.com.tr demeniz yeterli. 

-feryal-

*A New Strategic Vision for HR’s Expanding Role, Ağustos 2023

fotoğraf: Alvaro Serrano 

Latest posts

blog-post

Bağlanmak ne demek?

Sözlük anlamı; "(birine karşı) sevgi, saygı ile duyulan içten yakınlık" olarak tanımlanan bağlılık, bugün kurumların süslü …

29 Kasım 2021 4 dakika okuma

blog-post

Bir ricam olacak

Dört bir yanımızı yeni çalışma modellerine geçiş mitleri sarmışken, Büyük İstifa döneminin ülkemize …

21 Şubat 2022 4 dakika okuma

blog-post

Biraz duyguyla işlem tamam mı?

BoomSocial’ın Marketing Türkiye için gerçekleştirdiği “2021 Yılının En Çok Konuşulan Dijital …

10 Ocak 2022 2 dakika okuma

blog-post

Biz bir aile değiliz

İçinde bulunduğumuz pandemi koşulları, sosyo-ekonomik ve politik olaylar küresel boyutta şirketlerin %60’ının …

07 Şubat 2022 2 dakika okuma