blog thumb

Wordle oynamayanlar bile şu sarı yeşil kutucuklarla bir yerlerde karşılaşmış olmalı. Wordle, Ocak ayından bu yana Türkiye’de viral olarak yaygınlaşan, geçtiğimiz yıl ortaya çıkmış bir oyun. Türkiye’de oynayanların sayısı giderek artarken bazı kurumlar bu oyunu iç iletişim uygulamalarına da taşımış durumda. Wordle tutkunları bir araya gelince ortaya çıkan topluluğun bağlılığa katkısı olur mu?

Wordle günde 6 tahmin hakkıyla 5 harflik bir kelimeyi bulmanızı sağlayan web tabanlı bir oyun. Wordle oynayanlar, günün kelimesini bilmek için heyecanla yarışıyorlar. Bir ara aynı heyecan 'Hadi' oyunu için geçerliydi. Bu oyunlar çok ciddi etkileşim alırken, iş dünyası için de bir ipucu veriyorlar: çok basitler, herkese hitap ediyorlar ve merak uyandırıyorlar.

İç iletişim de tıpkı Wordle gibi işlemesi gereken bir mekanizma. Toplumsal gerçekliklerden uzaklaşmadan doğru zamanda doğru mesajı vermek bağlılığa ve kurumun şeffaf politikasına artı yazıyor. Bugün iç iletişimde sıklıkla kullanılan Slack ve Basecamp uygulamalarının kullanım rehberleri ve amaçlarını incelediğimizde karşımıza çıkan vaat de çok benzer: kullanıcıyı yormadan, bekleme sürelerini kısaltarak iş yönetmek, etkileşim kurmak ve bağlılık yaratmak.

Topluluk yönetimi çok uzun zamandır sosyal medya kanallarıyla anılsa da, iç iletişimde de son derece etkili bir araç. Yıllardır pek çok kurumda hayata geçirilen sosyal kulüpler, hobi buluşmaları da bu sürecin ilk adımlarıydı.

Bugün iç iletişimde sağlıklı bir topluluk yönetimi için:

  • Çalışanlarınızın fikirlerini almanız
  • Kültürün uyumlu olduğu tonda bir dille çok ciddiye kaçmadan etkileşim kurmanız
  • Gündemi takip etmeniz
  • Liderlerinizin de bu sürece dahil olmasını sağlamanız gerekiyor.

Geçtiğimiz hafta Harvard Business Review Türkiye’nin düzenlediği “İnsan Kaynaklarının Dönüşümü: Deneyim Perspektifi”* webinarında Deloitte Türkiye İnsan Yönetimi Hizmetleri Lideri Cem Sezgin, deneyimin geliştirilmesi ve bugüne uyarlanması için bir kaç maddenin altını çizdi. Bazıları oluşturduğumuz topluluk yönetimi için de mutlaka dikkate alınması gereken maddelerdi.

Ebeveyn çocuk ilişkisi yerine yetişkin ilişkisi kurmaya odaklanın

İşi, işgücünü ve iş yerini çalışanlarla tasarlayın

Çalışanlarınıza çözümleri sorun

Açık, çift yönlü ve sıkı diyalog kurun

İşin tanımladığı profesyonel çerçevenin dışındaki hayalleri birlikte kurun

İşte wordle’ın sıradan bir emaile oranla gücünü anlamak ve harekete geçmek için, -logue olarak hizmet verdiğimiz kurumlarda bu yenilikçi modelleri iletişim çalışmalarımızda uyguluyoruz.

Günün kelimesini tahmin eden var mı? : )

*Harvard Business Review webinarlarına https://webinar.hbrturkiye.com adresinden ulaşabilirsiniz.

-feryal-

Latest posts

blog-post

Bağlanmak ne demek?

Sözlük anlamı; "(birine karşı) sevgi, saygı ile duyulan içten yakınlık" olarak tanımlanan bağlılık, bugün kurumların süslü …

29 Kasım 2021 4 dakika okuma

blog-post

Bir ricam olacak

Dört bir yanımızı yeni çalışma modellerine geçiş mitleri sarmışken, Büyük İstifa döneminin ülkemize …

21 Şubat 2022 4 dakika okuma

blog-post

Biraz duyguyla işlem tamam mı?

BoomSocial’ın Marketing Türkiye için gerçekleştirdiği “2021 Yılının En Çok Konuşulan Dijital …

10 Ocak 2022 2 dakika okuma

blog-post

Biz bir aile değiliz

İçinde bulunduğumuz pandemi koşulları, sosyo-ekonomik ve politik olaylar küresel boyutta şirketlerin %60’ının …

07 Şubat 2022 2 dakika okuma