blog thumb

Dünya genelinde ekonomik katılım, eğitime erişim, siyasi yetkilendirme ve sağlık alanlarında tam cinsiyet eşitliği sağlanabilmesi için 136 yıla ihtiyaç var.

Dünya Ekonomik Forumu, 2021 Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre Türkiye raporda yer alan 156 ülke arasında 133. sırada. Türkiye; kadınların ekonomiye katılımı ve fırsat eşitliği kategorisinde 140., işgücüne katılımda 137., aynı işe eşit ücrette 95., eğitim olanaklarına erişimde 1O1., sağlıkta 85. ve siyasi yaşamda temsilde 114. sırada yer alıyor.

TÜİK verilerine göre ülkemizde yönetici pozisyonundaki kadın oranı %19,3 

Siyasi yetkiye sahip kadın oranı ise %17. Orta Doğu’da geçtiğimiz 50 yıl içinde bir kadın lider tarafından temsil edilen yalnızca 2 ülke bulunuyor: İsrail ve Türkiye.

Verilerde yer alan gerilemelerin pek çok farklı nedeni olduğu gibi son 2 yılın pandemi etkisi de ülkemiz için son derece ağır bir tablo içeriyor. Ev içi rollerin sorumluluklarının kadınlar üzerinde olması nedeniyle, iş gücüne katılım %5,2 gerilemiş durumda.

Pandeminin kadınlar üzerindeki etkisini ortadan kaldırmak veya cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmek için adımlar atılmazsa, daha çok kadın iş gücünden kalıcı olarak ayrılmak zorunda kalacak.

Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Endeksi 2021-2022 yılı raporu da belirsizlik, toplumsal sınıf değişimleri, ruh sağlığının etkileri, politik kutuplaşmalar ve belirsiz fırsat ve büyümelere odaklanacak şekilde hazırlanıyor. 2020 raporunda Türkiye 189 ülke arasında 54. sırada ölçümlenirken, cinsiyet eşitliği endeksinde ise 68. Sırada yer almıştı.

“Eşitiz” diyebilmek için yalnızca 8 Mart’ta değil, odaklanılan alanda hayata geçirilen başarılı çalışmaları yıl boyunca paylaşmak ve yaşatmak gerekli. Kadınların haklarını koruyan uluslararası sözleşmelerin iptal edildiğini, her 10 kadından 4'ünün yaşamının bir döneminde şiddet gördüğünü unutmadan bu gerçekliğin peşinden gidebilmek ve bazı zorlukların üstesinden gelecek adımlar atabilmek çok önemli. “Eşitiz” diyebilmek için özel bir reklam kampanyası ve süslü hediyelere gerek olmadığını düşündürebilmek de büyük sorumluluk.

Daha özgür, cinsiyet eşitliğini destekleyecek gerçek uygulama ve politikaların verilerle desteklendiği, eşitliğe inancımızın artacağı bir dünya dileğiyle. Umut getirsin 8 Mart.

-feryal-

Referans Kaynaklar: Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Nüfus Etütleri Enstitüsü, 2021

Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Endeksi, 2020 https://hdr.undp.org/sites/default/files/hdr_2020_overview_english.pdf

Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu https://www3.weforum.org/docs/WEF_GGGR_2021.pdf

Latest posts

blog-post

Bağlanmak ne demek?

Sözlük anlamı; "(birine karşı) sevgi, saygı ile duyulan içten yakınlık" olarak tanımlanan bağlılık, bugün kurumların süslü …

29 Kasım 2021 4 dakika okuma

blog-post

Bir ricam olacak

Dört bir yanımızı yeni çalışma modellerine geçiş mitleri sarmışken, Büyük İstifa döneminin ülkemize …

21 Şubat 2022 4 dakika okuma

blog-post

Biraz duyguyla işlem tamam mı?

BoomSocial’ın Marketing Türkiye için gerçekleştirdiği “2021 Yılının En Çok Konuşulan Dijital …

10 Ocak 2022 2 dakika okuma

blog-post

Biz bir aile değiliz

İçinde bulunduğumuz pandemi koşulları, sosyo-ekonomik ve politik olaylar küresel boyutta şirketlerin %60’ının …

07 Şubat 2022 2 dakika okuma